تنگستانی راضیه
1388. بررسی اثر اسانس سیر بر رشد، ترکیب بدن و شاخص های هماتولوژیک فیل ماهیان جوان پرورشی ( Huso huso).
چکیده
در این تحقیق اثر اسانس سیر به عنوان یک ماده محرک سیستم ایمنی، بر شاخص های هماتولوژی و ایمنی سلولی، رشد و ترکیب شیمیایی بدن در فیل ماهیان جوان پرورشی مورد بررسی قرار گرفت. تیمار های آزمایش بر اساس شش جیره غذایی (یک جیره فاقد اسانس و آنتی بیوتیک اکسی تترا سایکلین به عنوان شاهد، یک جیره حاوی آنتی بیوتیک اکسی تتراسایکلین (mg/kg 30) و چهار جیره با مقادیر مختلف اسانس سیر (g/kg 0/05، 0/1،0/15، 0/2) در سه تکرار برای هر تیمار سازماندهی شد. بچه فیل ماهیان پرورشی با متوسط وزن 2±24 گرم به مدت 56 روز با جیرههای آماده شده تغذیه شدند. در انتهای دوره آزمایش، شاخصهای خونی، رشد، تغذیه و آنالیز لاشه اندازهگیری شد. تعداد کل اریتروسیتها، میزان هماتوکریت و هموگلوبین، زمان انعقاد خون، اندیسهای خونی میانگین حجم گلبولهای قرمز، میانگین هموگلوبین در هر گلبول قرمز و میانگین غلظت هموگلوبین در هر گلبول قرمز، در تیمارهای مختلف آزمایش تغییرات معنی داری نشان نداد. تعداد لنفوسیتها در تیمارهای g/kg 0/05، g/kg0/1 و g/kg 0/15 اسانس سیر، به طور معنی داری ( p<0/05) بیشتر از تیمارهای شاهد و آنتی بیوتیک بود. تعداد نوتروفیل ها و ائوزینوفیل ها در تیمارهای حاوی اسانس سیر کاهش معنی داری نسبت به تیمار شاهد نشان داد(p<0/05). بالاترین میزان افزایش وزن نهایی، افزایش وزن بدن، نرخ کارایی پروتئین، نرخ تولید پروتئین و پایین ترین میزان ضریب تبدیل غذایی در سطح g/kg 0/15 اسانس سیر مشاهده شد. ترکیب شیمیایی بدن در بین تیمار های مختلف تفاوت معنی داری نشان نداد به استثنای میزان پروتئین که در تیمارهای g/kg 0/05 اسانس سیر افزایش معنی داری نسبت به سایر تیمارها نشان داد. به طور کلی نتایج نشان داد که افزودن اسانس سیر به جیره غذایی باعث بهبود برخی شاخص های هماتولوژیک و ایمنی یاختهای، رشد، تغذیه و ترکیب شیمیایی بدن در فیلماهیان جوان پرورشی در مقایسه با جیره شاهد و جیره حاوی آنتی بیوتیک شده و میتواند جایگزین مناسبی برای آنتی بیوتیک اکسی تتراسایکلین در جیره غذایی فیل ماهیان جوان پرورشی باشد.
لغات کلیدی: اسانس سیر - فیل ماهی – آنتی بیوتیک اکسی تتراسایکلین - شاخصهای هماتولوژیک – تغذیه