For Better Performance Please Use Chrome or Firefox Web Browser

یزدان پناه کورش

Grade: 
Graduated

 1389. جايگزيني آرد ماهي با کنجاله کلزا در جيره غذايي قزل آلاي رنگين کمان به منظور ارزيابي رشد و ميزان آمونياک دفعي

چکیده

     يکي از مهمترين منابع تامين کننده پروتئين مورداستفاده در جيره غذايي ماهي قزل آلاي رنگين کمان آرد ماهي است ولي به دليل کاهش توليد و به تبع گراني اين محصول، و همچنين وجود نگراني جدي در آينده براي تهيه آن، جايگزيني آرد ماهي بوسيله منابع پروتئيني گياهي براي کاهش هزينه هاي توليد ضروري است. يکي از منابع پروتئيني گياهي، کنجاله کلزا مي باشد لذا در اين تحقيق  به منظور جايگزيني آرد ماهي با کنجاله کلزا،  ماهيان قزل آلاي رنگين کمان با متوسط وزن اوليه 2/34±15/2 گرم به مدت 8 هفته با پنج جيره آزمايشي داراي سطوح مختلف کنجاله کلزا شامل صفر، 12، 24 ، 36 و48 در صد که به ترتيب جايگزين مقادير صفر، 25، 50 ، 75 و100 در صد آرد ماهي جيره غذاي شاهد شد، تغذيه شدند. اين تحقيق در قالب طرح کاملا تصادفي مورد بررسي قرار گرفت. در پايان دوره آزمايش، شاخص هاي رشد (وزن نهايی، افزايش وزن، ميزان غذاي مصرفي، ضريب تبديل غذايي، نسبت بازده پروتئين و ضريب رشد ويژه)، ترکيب لاشه (شامل پروتئين، چربي، رطوبت و خاکستر) و همچنين ميزان آمونياک دفعي (NH3) ماهي ها اندازه گيري شد. نتايج حاصل نشان داد که جايگزيني آرد ماهي بوسيله کنجاله کلزا (تا سطح 75 در صد) تاثير منفي بر عملکرد رشد ماهي ها نداشت (P>0/05). ولي جايگزيني بالاتر از 75 در صد کاهش رشد ماهيان را به همراه داشت. ترکيب لاشه ماهي ها متاثر از ترکيب جيره ها بود. همچنين مشخص شد که جايگزيني آرد ماهي بوسيله کنجاله کلزا با عث کاهش آمونياک دفعي توسط ماهيان مي­شود. در مجموع نتايج حاصل نشان داد که کنجاله کلزا پتانسيل لازم براي جايگزيني تا 75 در صد آرد ماهي در جيره غذايی ماهي قزل آلاي رنگين کمان را دارا مي باشد بدون اينکه تاثير منفي بر عملکرد رشد ماهيان داشته باشد و از آنجا که کنجاله کلزا منبع پروتئينی گياهي ارزان قيمت مي باشد مي تواند جايگزين خوبي براي آرد ماهي بوده و تا اندازه اي بخشي از هزينه هاي توليد را که مربوط به غذاي ماهي است کاهش دهد.

واژگان کليدي: قزل آلاي رنگين کمان،کنجاله کلزا، آرد ماهي، شاخص هاي رشد، آمونياک دفعي