For Better Performance Please Use Chrome or Firefox Web Browser

اثر مقادیر مختلف عصاره روغنی رزماری (Rosmarinus officinalis)بر شاخص های رشد و مورفولوژی روده بچه فیل ماهیان پرورشی (Huso huso)

چکیده

زمینه مطالعه: در سالهای اخیر، استفاده خوراکی از گیاهان دارویی بعنوان عوامل محرک رشد و جایگزینی آن با مواد مصنوعی در آبزی پروری مورد توجه قرار گرفته است. عصاره روغنی رزماری یکی از مواد دارویی گیاهی با خاصیت آنتیاکسیدانی و آنتیباکتریایی است که اثرات آن در انسان و حیوانات به اثبات رسیده است. هدف: این مطالعه به منظور بررسی اثر سطوح مختلف عصاره روغنی رزماری بر شاخصهای رشد و مورفولوژی روده بچه فیل ماهیان 6 ماهه پرورشی طراحی و اجرا گردید. روش کار: تعداد 126 قطعه بچه فیلماهی با میانگین وزن 5/28g ± 130/94 به شش گروه تقسیم شدند. گروه اول به عنوان شاهد با جیره پایه (فاقد عصاره رزماری)، گروه های دوم، سوم، چهارم و پنجم به ترتیب با جیره های حاوی 0/1، 1، 10 و 20 عصاره روغنی رزماری به ازاء هر کیلوگرم جیره غذایی و گروه ششم با جیره حاوی 0/03g اکسی تتراسایکلین به ازاء هر کیلوگرم جیره غذایی به مدت 8 هفته تغذیه شدند. در انتهای دوره آزمایش، شاخصهای رشد (شامل وزن نهایی، ضریب رشد ویژه و ضریب تبدیل غذا) محاسبه گردید. علاوه بر این از روده فیل ماهیان نمونه برداری بعمل آمد و میانگین طول، عرض و سطح جذب پرزهای روده در هر تیمار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج: نتایج نشان دهنده تأثیر معنی دار سطح 1ml/kg عصاره روغنی رزماری بر افزایش طول (2/25± 0/11)، عرض (mm0/012 ±0/52) و سطح جذب(mm1/17 ±0/207) پرز روده بود (0/05>p). در حالی که اختالف معنی داری در شاخص های رشد بین تیمارهای مختلف مشاهده نشد (p>0/05). نتیجه گیری نهایی: با توجه به تأثیر معنی دار عصاره روغنی رزماری در افزایش سطح جذب روده بچه فیل ماهیان 6 ماهه و هم چنین افزایش نسبی شاخص های رشد در ماهیان تغذیه شده با عصاره رزماری نسبت به تیمار شاهد، بنظر میرسد این ماده میتواند بعنوان یک عامل محرک رشد در جیره غذایی بچه فیل ماهیان 6 ماهه پرورشی مورد استفاده قرار گیرد.

واژه های کلیدی: فیل ماهی، شاخص های رشد، مورفولوژی روده، عصاره روغنی رزماری

Journal Papers
ماه: 
Spring
سال: 
1395